Οι φακές μπορεί να είναι μικρές, αλλά περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες. Είναι γεμάτες από βασικά μέταλλα και ουσίες όπως κάλιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και ασβέστιο, τα οποία είναι σημαντικά για τη σωματική σας ευεξία. Επίσης, αποτελούν μία από τις πλουσιότερες πηγές διαιτητικών ινών στη γη. Αν δεν έχετε ήδη προσθέσει τις φακές στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της διατροφής σας θα πρέπει να αλλάξετε γνώμη. Οι φακές είναι ένα όσπριο που μαγειρεύεται εύκολα και με ποικίλους τρόπους. Είναι καλό να συνδυάζεται με λαχανικά και μυρωδικά (π.χ. κολοκυθάκια, πράσα, καρότα, κρεμμύδια, πιπεριές), τα οποία αυξάνουν την περιεκτικότητα αυτού του παραδοσιακού φαγητού σε θρεπτικές ουσίες
Ο συνδυασμός των λαχανικών με τις φακές δημιουργεί ένα ιδανικό γεύμα για άτομα με υπέρταση, μιας και εφοδιάζουν το σώμα με μαγνήσιο και κάλιο, που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, η ταυτόχρονη κατανάλωση φακών με λαχανικά προσφέρει στον οργανισμό φυτικές ίνες, που βελτιώνουν τη λειτουργία εντέρου και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες όπως οι φακές, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Από όλα τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς, οι φακές περιέχουν το τρίτο υψηλότερο επίπεδο πρωτεϊνών. Το 26% των θερμίδων της φακής προέρχεται από πρωτεΐνες, γεγονός που τους καθιστά μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για χορτοφάγους και άτομα που νηστεύουν. Επιπλέον, οι φακές είναι σημαντικό να συνδυάζονται με ρύζι, το οποίο συμπληρώνει τα υπόλοιπα αμινοξέα, που λείπουν από τις φακές, με αποτέλεσμα να παρέχουν στον οργανισμό μία πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.
Αποτελούν μια καλή πηγή σιδήρου, η οποία μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα σας και είναι καθοριστικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό.
Είναι χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά, καθώς επίσης το αυξημένο περιεχόμενό τους σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες δημιουργούν σύντομα το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να χορταίνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Να αναφέρουμε ότι το θερμιδικό κόστος όλης αυτής της διατροφής είναι μόλις 230 θερμίδες για ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι φακές έχουν σημαντική θέση σε αυτό που λέμε υγιεινή διατροφή. Και επειδή δεν απαιτούν την μακρόχρονη ενυδάτωση (μούλιασμα) που χρειάζονται τα περισσότερα αποξηραμένα όσπρια, είναι αρκετά εύκολο και να προετοιμαστούν Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη έμπνευση.